background

Çene Eklemi (TME) Problemleri

Çene Eklemi (TME) Problemleri

Temporomandibular eklem (TME) alt çeneyi kafa tasına bağlayan, kaslar ve ligamanlar ile desteklenmiş olan eklemdir. TME hastalıkları eklemi ve çiğneme kaslarını ilgilendirir. Okluzyon-temporamandibular eklem-çiğneme kasları arasında uyumsuzluk olduğunda genellikle TME ve çevre dokularda değişiklik meydana getirir.

banner

TME rahatsızlıkları toplumlarda oldukça yaygın görünen ve kişilerin yaşam kalitesini oldukça etkileyen rahatsızlıklardır. Akut veya kronik travma, eklem yüzeylerinin morfolojisi, maloklüzyon, diş eksiklikleri, çiğneme kaslarının hiperaktivitesi, gelişimsel ya da kazanılmış faktörler sebebi ile TME hastalıkları görülebilmektedir. TME problemlerinin majör semptomları ağrı ve disfonksiyondur. Ağrı, eklem çevresindeki kaslarda spazma neden olarak yüze, başa, kulağa ve çeneye yansıyabilmektedir.

TME rahatsızlıkları konservatif tedaviler, minimal invaziv veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Konservatif tedaviler hasta eğitimi, splint tedavileri, fizik ve farmakolojik tedavileri kapsamaktadır. Splintler anormal kas aktivitesini azaltarak, dişleri atrizyon ve travmatik kuvvetlerden korunmasına yardımcı olarak ağrı semptomunun eliminasyonu amacıyla kullanılan tedavi araçlarıdır. Fizik tedavi kassal aktiviteyi azaltarak TME’nin normal fonksiyonlarına geri dönmesine yardımcı olmaktadır. TME rahatsızlıklarında fizik tedavi amacıyla ultrasound, termal tedaviler, akupunktur, düşük düzeyli lazer tedavisi, iontoforez, fonoforez, yüksek voltaj stimülasyonu, çene manipülasyonu, egzersiz, biofeedback, transkutanöz elektrik sinir stimülasyonu ve kombine tedaviler kullanılabilmektedir. TME rahatsızlıklarında farmakolojik tedavide birçok ilaç kullanımı önerilmiştir. Bunlar analjezikler, non steroidal antienflamtuar ilaçlar (NSAİ), kortikosteroidler, antidepresanlar, kas gevşeticiler, anksiyolitikler ve lokal anesteziklerdir.

Bruksizmli hastalara gece plaklarının yanı sıra uygulaması etkili bir seçenektir. Tip A () ile uygulanan tedavi sonucunda çene ağrısı, baş ağrısı gibi semptomlar azalmaktadır. Yapılan doğru dozda uygulaması ile kaslardaki aşırı kasılmanın azaltılabilmektedir.