background

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır. Gerekli olan tüm dental tedaviler pedodontistler tarafından çocuklara uygulanmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda 1 düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu sorunların erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir

banner
Çocuk Dişlerinin Tedavisinde Neden Pedodontist Tercih Edilmeli?

Çocukların diş yapısı, yetişkinlerden farklıdır. Beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak çocukların dişlerinde erken yaşta çürüme, diş kayıpları ve ağrı gibi problemlerle sıklıkla karşılaşılır. Çocuklar, yetişkinler kadar dirençli değildir. Bu nedenle de, tedaviden korkabilirler. Zamanla diş hekimine karşı fobi geliştirebilir ve gelecekte de bu fobi nedeniyle diş hekimine gitmekten kaçınabilirler. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ayrı bir diş hekimliği dalı olarak pedodonti geliştirilmiştir.

Çocuğunuzun pedodonti uzmanı tarafından tedavi edilmesi, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğunuzun diş sağlığı konusunda daha bilinçli bir birey olması konusunda atılacak önemli bir adımdır. Çünkü pedodontistler, uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra basit tedavilerden daha kapsamlı olanlara doğru kademeli bir tedavi yaklaşımı ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar

Çocuk Diş Hekimleri Ne Yapar?

Doğumdan 6-7 ay sonra ilk dişler çıkmaya başlar ve iki yaşına kadar tamamlanır. Süt dişi olarak tanımlanan bu dişler geçicidir ve 20 tanedir. Bu dişler 7 yaşına kadar kalırlar ve yedi yaşından itibaren bu dişler kök uçlarında bulunan asıl dişlerin gelişimiyle sallanarak düşerler. Süt dişlerinin dökülmesi genellikle 11 yaşına doğru tamamlanır. Çocuk diş hekimleri öncelikli olarak, çocuklar için eğlenceli ve neşeli bir atmosfer içerisinde diş tedavisi sürecini yönetmeyi amaçlar.

Çocuk diş hekimlerinin uyguladıkları tedaviler şöyle sıralanabilir; Çocuklardaki çürük veya çürüyebilecek diş gruplarını tespit edip, tedavi sürecini başlatmak.

Dolgu, amputasyon, kanal tedavisi, rejeneratif diş tedavisi (dişe canlılığının yeniden kazandırılması), apeksifikasyon (gelişimini tamamlamamış dişlerin kanal tedavisi), çekim, yer tutucu ve flor uygulamaları v.b. çocuk dişlerine özgü tedavileri uygulamak. Travmaya uğramış, kırılmış, yerinden çıkmış dişlerin tedavilerini gerçekleştirmek. Çocukların diş ve dişetlerini koruyucu önlemleri belirlemek. Beslenme alışkanlıkları içerisinde dişlere zarar verecek gıdaların azaltılması için öneri sunmak. Koruyucu ortodontik tedavileri uygulayarak, hem çene hem de diş gelişiminin takibini yapmak ve herhangi bir sorun oluşması halinde, müdahale etmek.

Koruyucu ortodontik tedavileri uygulayarak, hem çene hem de diş gelişiminin takibini yapmak ve herhangi bir sorun oluşması halinde, müdahale etmek.